Puheenjohtajan höpinöitä I

Puheenjohtajan höpinöitä

Loistavan hallikauden jälkeen kesän kisoja odotellessa ajattelin vähän tiedottaa seuran asioista mitä lähitulevaisuuteen ja ehkä vähän kauemmaskin on ajateltu. Koronasta huolimatta pusketaan parhaamme mukaan asioita eteenpäin.
Johtokunta kokoontui alkuvuodesta ensimmäisen kerran uudella ryhmityksellä. Sen jälkeen jo useaan otteeseen. Uusia henkilöitä on saatu hienosti mukaan toimintaan ja jo seurassa toimineita jatkaa työskentelyä johtokunnassa. Kaiken kaikkiaan oiva resepti siis vanhaa ja uutta. Tehtävät jaettiin ensimmäisessä kokouksessa ja vastuut nähtävissä seuran nettisivuilla porinyleisurheilu.fi. Osasta johtokunnan jäsenistä kerron paremmin tässä tiedotteessa.

Lähdimme johtokunnassa pohtimaan millainen seura me haluamme olla ja mitä asioita haluamme kehittää niin lyhyellä kuin pitkällä tähtäimellä. Visio, Strategia, Missio ja Arvot.
Visio: Millainen seura me haluamme olla?
Haluamme tehdä pedagogisesti laadukasta valmennustyötä
Haluamme hoitaa seuran talousasiat hyvin
Haluamme säilyttää seurassa hyvän yhteishengen
Haluamme kaikessa seuratoiminnassamme toimia kestävän kehityksen toimintaperiaatteiden mukaisesti
Haluamme kehittää/kouluttaa valmentajiamme sekä rekrytoida uusia valmentajia
Haluamme osallistaa vanhemmat mukaan toimintaamme
Haluamme mahdollistaa yleisurheilun harrastuksena tai kilpaurheiluna kaikille tasa-arvoisesti
Haluamme kehittää yli 14v. kilpaurheilua seurassamme yhteistyökumppaniemme kanssa.
Haluamme kehittää nuorten yli 14v.matalan kynnyksen harrastustoimintaa seurassamme syrjäytymisen estämiseksi.
Haluamme parantaa yleisurheilun näkyvyyttä Porissa sekä valtakunnallisesti.
Haluamme hoitaa asiat vapaaehtoisten avulla sekä myös työllistää ammattilaisia ja näin kehittää entistä enemmän sekä harrastus/ammattimaista urheilua.
Haluamme tehdä yhteistyötä muiden seurojen kanssa. Olemme valmiita myös seurojen yhdistämisiin laadukkaamman seuratoiminnan varmistamiseksi.
Haluamme olla hyvä yhteistyökumppani Porin kaupungin kanssa ja olla kehittämässä kunnan liikuntapalveluita sen asukkaiden hyväksi.
Haluamme kehittää myös aikuisten yleisurheilu harrastetoimintaa seurassamme.
Haluamme olla yksi Suomen parhaista yleisurheiluseuroista.
 

Strategia
Tasa-arvoinen yleisurheiluseura, joka yhteistyöllä kehittyy kestävästi maan huippuseurojen joukkoon.

Missio
Vauvasta vaariin kaikki liikkuu matalalla kynnyksellä
Kilpaurheilua ja harrastamista
Laadukasta valmennusta hyvissä olosuhteissa

Arvot
Sitoutuminen
Yhdessä me olemme seura. Kaikki tarvitaan avuksi.
Kasvatuksellisuus
Panostamme ohjaajiemme koulutukseen ja haluamme taata urheilijoillemme hyvän kasvuympäristön
Tasa-arvo
Kaikki urheilijat ovat meille tärkeitä. Olet sitten harrastaja tai kilpaurheilija.

Valmennus
Uusien valmentajien rekrytointi, nykyisten valmentajien pysyvyys sekä valmennusjärjestelmän yhtenäistäminen/selkeyttäminen nähtiin yhtenä tärkeimpänä asiana seurassamme. Valmennusvastaavina seurassamme toimivat Jussi ja Kaisa Ihamäki. Heillä työnsarkaa asian tiimoilta riittänee tulevaisuudessa. Heidän vastuitaan on vielä jaettu niin, että Kaisa vastaa lasten ja aikuisten liikuttamisesta kun taas Jussilla on nuoret ja kilpaurheilijat. Selkeästi nähtiin tarvetta myös sille, että nuorissa ei kilpaurheilijoita ja harrastajia ole järkevää pitää samassa ryhmässä vaan jossain vaiheessa yli 14v. pitäisi eriyttää kilpa- ja harrastusryhmiin jotta laatu pystytään takaamaan sekä kilpaurheilijoille, että harrastajille.
Kilpaurheilun kehitysryhmä aloittikin jo toimintaansa kolmen henkilön voimin muutama viikko sitten ja nyt ryhmässä jo viisi henkilöä. Sen lisäksi SAMK:n kanssa tehdään yhteistyössä markkinointisuunnitelmaa kilparyhmän markkinoinnista ja varsinainen myyntityö aletaan syksyllä. Kaiken kaikkiaan siis kahdeksan henkeä jo asian äärellä ja homma lähtenyt hienosti liikkeelle. Ja toki lisää tekijöitä tähänkin tarvitaan. Jussilta saa aiheesta lisätietoa tarvittaessa.
Myös nuorten harrasteryhmän kehittäminen aletaan näillä hetkillä ja koitetaan löytää ideoita siihen miten saadaan nuoret jatkamaan harrastusten parissa aikuisikään saakka koska yleisesti vedenjakajana on ollut teini-ikä ja sen myötä tulevat ”houkutukset” jotka saattavat lopettaa harrastuksen kokonaan. Toki harrastus on myös tärkeä syrjäytymisen estämiseen. Tarkoituksena on ottaa myös ideoita tähän nuorilta jotta harrastusryhmästä saadaan mahdollisimman mieluisa kasvuympäristö nuorelle. Tämän ryhmän kehittäminen jos kiinnostaa niin ota yhteyttä Kaisaan.

Yhtenä uutena asiana jota koitamme saada aikaiseksi on aikuisten harrastustoiminta jota on jo paljon kyselty. Mahdollisesti ehkä jo ensi kesänä saadaan hommaa eteenpäin. Tähän on jo vetäjää/vetäjiä kyselty. Jos aihe kiinnostaa niin Kaisaan yhteyttä.
Harjoittelutilojen riittävyyden varmistaminen talvella koettiin tärkeänä kehityskohteena. Tästä pidettiin palaveria jo Satakunnan yleisurheiluun kuuluvien seurojen kanssa ja siihen on ensi kauteen tulossa parannuksia. Lisäksi omia vuoroja voidaan ottaa aina tarpeen mukaan. Vuorojen varaukset hoitavat Jussi ja Kaisa.
Valmentajien koulutustarpeet on kartoitettu ja koulutuksia valmentajille on tulossa lisää.
Tiedotus
Seuran näkyvyys/tiedottaminen nähtiin myös yhtenä kehitettävistä asioista. Tähän on jos saatu viime kaudella parannusta kuukausitiedotteiden muodossa joita seuramme sihteeri Heidi Seppälä on laittanut MyClubin kautta. Nyt jos huomaat ettet ole tiedotetta saanut niin Heidille voi laittaa viestiä sihteeri@porinyleisurheilu.fi. Lisäksi seuran nettisivujen päivitys alkaa olla ajankohtainen ja yhteistyökumppania tähän etsitään parhaillaan. Uusien seuran sivujen halutaan palvelevan nykyisiä jäseniämme entistä paremmin. Niiden halutaan myös toimivan käyntikorttinamme kun lajistamme kiinnostuneet henkilöt hakevat mahdollisesti seuraa itselleen. Intagramm:iin on tuotettu materiaalia paremmin kun viime vuosina ja hyvää pössistä halutaan jatkaa asian tiimoilta. Seuran omat nuoremme ovat olleet somettamisessa hienosti apuna. Siitä kiitos heille. Facebookin ja Instan päivitykset ovat olleet aiemmin somevastaavamme Kaisa Ihamäen hyppysissä ja hän on sinne hienosti tuottanut materiaalia mm. viime kesän kisoista. Lisäksi facebookkiin tehtiin oma ryhmä seuravaatteiden ja välineiden kierrätystä varten. Mikäli somettaminen kiinnostaa niin ota Kaisaan yhteyttä. Ja käykääpä seuraamassa meidän instaa poriyleisurheiluofficial. Facebook:ia unohtamatta.

Lisäksi keskustelua on käyty perehdyttämispaketista uusille seuralaisille vanhoja unohtamatta. Tällä pyritään lisäämään tietoa seuran toiminnasta, erilaisista kisoista, talkoista jne. Tämä voidaan järjestää esim. vanhemmille harjoitusten yhteydessä tai tehdä erillinen perehdytysmateriaali joka voidaan jakaa aina kun uusi henkilö tulee seuraan. Madalletaan kynnystä tulla seuran toimintaan mukaan.

Varusteet
Seuravaatteista oli jo viimekaudella juttua ja koettiin hankalaksi kun seura-asut tilattiin vain kerran vuodessa ja joskus niiden toimituskin saattoi kestää tovin. Lisäksi haluttiin omia huppareita ja muita fanituotteita/harjoituspaitoja jne. Oman työn kautta tunsin paikallisen toimittajan jonka kanssa saatiin sovittua nettikauppa jonka kautta pystyy tilaamaan tuotteita koska vaan. Lisäksi laskutus toimii heidän kauttaan joka taas auttaa seuraa. Viime vuoden lopulla saatiin myös Craftin kisa-asut nettikauppaan.
Jokin aika sitten tuli toivetta shortseista ja nekin saatiin muutamassa päivässä lisätty nettikauppaan. Eli nopeaa, näppärää ja paikallista toimintaa. Linkki nettikauppaan löytyy seuran sivuilta ja jos ajatuksia tai toiveita niin niistä voi olla yhteydessä Palmrothin Tanjaan joka toimii seuramme varustevastaavana.

Kilpailut ja Talkoot
Kilpailuvastaavana seurassamme toimii Harri Paattiniemi jonka vastuulla on järjestää kaikki kisat. Tätäkin hommaa hieman jaettiin niin, että talkoovastaavana toimii Päivi Peltoniemi. Päivin tehtävänä on hoitaa omissa kisoissa kioskitoimintaan ja seuran palkintojenjakotilaisuuteen liittyvät järjestelyt. Jotta seuran urheilijoille saadaan järjestettyä laadukkaita kisoja tarvitsevat Harri ja Päivi apua talkoisiin jotta hommat saadaan hoidettua kunnialla maaliin. Urheilijan kehityksen kannalta kilpailut ovat tärkeässä roolissa.
Lisäksi kilpailut toimivat varainhankintakeinona jolla mahdollistetaan edullinen harrastaminen seurassa. Me emme myy vessapapereita, sukkia tai kalentereita. Me järjestämme kisoja.
Kilpailuista on tekeillä kilpailukalenteri jossa on listattuna kaikki kesän tärkeät kisat. Lisäksi tietoa myös siitä missä kisoissa apua tarvitaan ja kuinka paljon.
Kun jokainen osallistuu talkoisiin ei homma jää yksittäisten ihmisten harteilla. Lisäksi tarkoitus on saada valmentajat pois toimitsijan hommista ja valmentamaan koska juuri kisoissa valmentajan apu voi olla kultaakin kalliimpaa.
Jos toimitsijan työt kisoissa kiinnostavat ota yhteys Harriin. Jos taas kioskihommat tai palkintojenjakotilaisuuden järjestäminen kiinnostaa niin ota yhteyttä Päiviin. Toimitsijan hommia ei tarvitse vierastaa koska niitä on laidasta laitaan ja varmasti opetetaan jos tarvitset apua tai et usko niistä selviytyväsi. Seurakisat toimivat hyvänä kouluna isompiin kisoihin.

Seurassamme ei ole tällä hetkellä yhtään palkallista työntekijää vaan kaikki hommat hoidetaan talkoilla ja rakkaudesta lajiin. Tämän päivän hektisessä ympäristössä vapaaehtoistyöntekijät ovat entistä harvemmassa. Kaikkien apua tarvitaan lasten, nuorten ja aikuisten liikuttamiseen.

Vaikka tässä ensimmäisessä höpinässäni otin paljon kantaa johtokunnan tekemisiin/suunnitelmiin ja nostin niitä vahvasti esille ei se tarkoita sitä, että me olisimme ainoat ihmiset seurassa. En voi kylliksi kiittää valmentajiamme, muita toimihenkilöitä ja seuran jäseniä, vanhempia, fanejamme, yhteistyökumppaneitamme. Tietenkään meidän urheilijoitamme unohtamatta. Jos jonkun unohdin niin siitä pahoitteluni. Te teette tämän kaiken mahdolliseksi. Yhdessä me olemme seura.

PS: Jollain aikataululla pistetään tulemaan kyselyä kaikille seuralaisille miten haluatte seuran kehittyvän joten korvat höröllä sen asian suhteen.

Kai Koski
Puheenjohtaja
Porin yleisurheilu