Puheenjohtajan höpinöitä II

Mikä ihmeen pm kisa ja nuorisotoimintakilpailu?
Puheenjohtajan höpinöitä osa 2.

Aina kisakauden alussa aletaan puhumaan pm kisoista, seuracupista, YAG:sta, viesteistä, pm-otteluista, maastoista, seurakisoista, kävelyistä jne. ? Jotkut kisat on tärkeitä seuralle ja jotkut tärkeitä urheilijalle? Joistain saa pisteitä ja joistain taas ei? Kerrassaan sekavaa ja muistan kun ensikertaa näistä kuulin niin olo oli sekaisin kuin seinäkellolla. Vuodet ovat vierineet ja pikkuhiljaa nämä asiat aukenivat minulle kun tarpeeksi asioista kyselin. Ehkä jopa olen saanut jonkun hermostumaan jatkuvalla kyselemiselläni. Jotta muiden ei tarvitsisi näitä itse selvitellä niin koitan tässä avata aluksi mitä ovat pm kisat.

pm eli piirinmestaruuskisat. Helppoa eikö vain. Jos kirjoitettaisiin isolla PM niin Kyseessä olisi Pohjoismaiden mestaruuskilpailut.
pm kisoja kisataan seuraavasti:
pm maastot
pm kävelyt
pm viestit
pm ottelut
pm huipentumat

Otetaanpa tähän mukaan vielä nuorisotoimintakilpailu niin saadaan hommaa vähän hankalammaksi. Ja lisätään vielä se, että ne ovat seuralle tärkeitä kisoja ja näistä saa pisteitä jonka mukaan voidaan saada seuratukea Suomen urheiluliitolta. Pisteiden mukaan tietysti sitten vielä tehdään seuraluokittelua jne. jne… Menee aika sekavaksi taas joten ei mennä ihan niin pitkälle.

Otetaan esimerkkinä: Vuonna 2019 nuorisotoimintakilpailussa pm maastoista saa jokaisesta 9-15 sarjassa kilpaileva kaksi pistettä seuralle. Kävelyistä saa yhden pisteen. Moniotteluista taas 3 pistettä. Huipentumista saa yhden pisteen per laji ja enintään 4 lajista lisäksi 9-vuotiailla miniottelu = 1 piste/urheilija/miniottelu. Miniotteluita on ohjelmassa kolme päivää kohden, joista kilpailija saa ilmoittautua enintään kahteen miniotteluun/päivä. Näissä hän voi sijoittua / saada osallistumispisteet. Lisäksi pisteitä saadaan lisensseistä 0-7vuotiaista saa 0,5pistettä per urheilija kun taas 8-15 vuotiaista saa yhden pisteen per urheilija.

2020 koronaepidemian vuoksi nuorisotoimintakilpailua ei järjestetty. Tätä kirjoittaessani 2021 sääntöjä ei ollut vielä saatavilla, mutta kilpailua ollaan mitä ilmeisemmin järjestämässä äsken käyneeni puhelun perusteella. Pisteytys selviää lähiaikoina.

Se siis pisteistä. Tätä hieman kun analysoi niin voidaan todeta, että tämän pohjalta seura vahvasti kannustaa osallistumaan näihin kisoihin ja toivoo saavansa pisteiden keräyksessä urheilijoidensa apua yli eri lajirajojen. Tämä ehkä avaa myös sitä, että minkä vuoksi esimerkiksi pm kävelyissä saattaa nähdä kuulantyönnössä kunnostautuneen urheilijan taistelemassa kävelyn kirkkaimmista mitaleista tai sprintteriksi profiloituneen kilpailijan juoksemassa maastokilpailussa. Tärkeitä asioita seuran kannalta. Tietysti myös urheilijan kasvun kannalta on tärkeää, että käydään välillä epämukavuusalueella ja tehdään ihan eri lajia mitä yleensä on totuttu tekemään. Monipuolisuus kehittää ja jos siinä samassa pystyy auttamaan seuraa niin pelkästään hyviä asioita tapahtuu.

No sitten tietysti puhutaan rahasta. Pm kisojen osallistumismaksut maksaa aina meidän seura. Näin ei välttämättä ole joka seurassa. Eli kannattaa käydä testaamassa eri lajeja kun se ei vaadi omaa rahallista panostusta. Pm kisoihin on aina myös ollut ilmainen kuljetus tätä korona aikaa lukuun ottamatta. Eli seuralta vahva panostus jotta saadaan urheilijoita mahdollisimman paljon kisapaikoille ja seuraa edustamaan.

Vuonna 2021 Suomen urheiluliitto jakaa taas 20000€ rahaa nuorisotoimintakilpailuissa pärjänneille seuroille. Maksimissaan 2000€ per seura pienin summa taisi olla 300€. Pikaisella matematiikalla voidaan todeta, että vaikka saataisiin isoin potti ei se välttämättä riitä kattamaan kuluja joita panostetaan osallistumismaksujen ja kuljetusten kautta näihin pm kisoihin. Kuitenkin voidaan samaan hengenvetoon todeta, että siitä kannattaa vähän maksaakin jotta pysymme Satakunnassa selkeänä ykkösenä nuorisotoimintakilpailussa ja kuromme samaan aikaan matkaa kiinni yleisurheilun jättiseuroja vastaan. Samalla saadaan urheilijoille kokemusta kilpailemisesta eri lajeissa ja ehkä välillä jopa epämukavuusalueella kilpailemalla saadaan aikaan urheilijan tervettä kasvua.

Näillä sanoin toivon kaikkia urheilijoita edustamaan seuraa sankoin joukoin tulevan kesän pm kisoissa. Yhdessä me olemme seura. Kaikki tarvitaan avuksi.

Kai Koski
Puheenjohtaja
Porin yleisurheilu