Puheenjohtajan höpinöitä V

Puheenjohtajan höpinöitä vol.5
Seuran nykytila ja tulevaisuus
Lähetimme ennen kesää kyselyn urheilijoille, vanhemmille ja seura-aktiiveille. Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille. Painotin edellisessä kirjoituksessa sitä, että kehitystä tehdään TEITÄ kaikkia varten.
Kyselyn kautta saatiin paljon kehuja ja tsemppausta. Valmentajien työpanos sai laajalti kiitosta vanhemmilta jonka haluan näin välittää tiedoksi meidän valmentajille. Teette tärkeää työtä niin meidän urheilijoiden ja seuran kannalta kuin myös yhteiskunnallisesti. Tämä oli nähtävissä vapaissa kommenteissa kuin myös monivalintakysymyksissä joihin urheilijat ja valmentajat vastasivat. Suuri kiitos siis teille valmentajat ja ohjaajat.
2011-2012 Ryhmä on ollut nyt usealla eri ohjaajalla eri päivinä ja tähän haluttiin muutosta tai oikeastaan vastuuvalmentajaa. Tämä on tiedostettu valmennusvastaavien ja ryhmän vetäjien toimesta jo alkukaudesta ja sen seurauksena hyvässä yhteistyössä kevät/kesä ollaan tehty rekrytointia. Iloksenne voinkin ilmoittaa, että syksyllä tässä ryhmässä aloittaakin Kati Kulmala ja Anne-Mari Ranne. Kati on aiemmin ollut 05-06 syntyneiden ryhmässä. Anne-Mari Ranne joka on muutaman vuoden jälkeen tulossa takaisin ohjaajaksi. Annemari oli aiemmin 08 syntyneiden ryhmän toinen valmentajista. Menestystä heille molemmille uudessa ryhmässä. Kiitos myös Kaisalle loistavista rekrytoinneista.
Valmennuksellisia toiveita ja kehitysehdotuksia tuli vanhemmilta useita joten käydäänpä niitä läpi.
Lajivalmennusta toivottiin lisää varsinkin heittolajeissa. Tähän seurana vastaamme järjestämällä laji-iltoja tulevalla talvikaudella. Olemme saaneet muutaman uuden valmentajan joiden tietotaitoa käytämme näissä hyväksemme. Tästä tiedotamme vielä tarkemmin syksymmällä. Tästä aiheesta voi kysellä tarkemmin Kaisa ja Jussi Ihamäeltä.
Valmentajilta toivottiin myös kehityskeskusteluita urheilijoille. Kehityskeskusteluja on hyvä käydä. Ei pelkästään kerran vuodessa vaan jatkuvasti kommunikoimalla urheilijoiden ja heidän vanhempien kanssaan. Selkeää ohjetta seuralta valmentajille ei tässä ole vaan jokainen hoitaa tämän omakseen parhaalla näkemällä tavalla. Ehkä suurin ongelma tässä on aika. Missä vaiheessa kehityskeskusteluja pitää?
Jos ryhmässä on 20 urheilijaa ja jokaisen kanssa pidät puolen tunnin keskustelun treenien lomassa joka kestää yhden tunnin. Se tarkoittaa kymmentä ohjauskertaa johon pitää löytää joku muu vetämään treenejä. Tämän vuoksi olen jatkuvan keskustelevan kulttuurin kannalla. Välillä on toki hyvä istua alas mikäli tilanne sen vaatii.
Valmennuksen linjauksia pyydettiin näkyviin myös seuramme kotisivuille. Eli miten seura on suunnitellut urheilijan polun lapsesta kansainvälisen tason urheilijaksi tai taas vastaavasti lapsesta yleisurheilun harrastajaksi. Iloksenne voin todeta myös tässä tapauksessa, että suunnittelutyö tämän osalta on jo aloitettu ja vaikkakin kyseessä on vielä pilotti niin laitamme sen näkyviin seuran nettisivuille lähitulevaisuudessa.
Urheiluvammojen ehkäisy oli yhtenä huolenaiheena ja miten niitä pystytään estämään. Yhteistyötä on tehty nyt jo useana vuossa SAMK:n fysioterapiaopiskelijoiden kanssa. Heiltä on teetetty kolme erilaista lopputyötä meidän urheilijoiden ja valmentajien avuksi. Lisäksi seuran jäsenille on ollut ilmainen fysioterapia käytössä jonka ovat hoitaneet nämä opiskelijat. Palaute on ollut positiivista. Kuitenkin tässäkin on mietitty olisiko jatkuvuuden kannalta parempi jos olisi vain yksi henkilö tai yritys joka hoitaisi kaikki meidän seuran urheilijat mikäli he sitä haluavat. Kustannus tulee tietysti tästäkin mikäli se halutaan tarjota urheilijoillemme. Tämä on harkinnassa/rekrytointi prosessissa ja tiedotamme asiasta lisää kun se etenee.

Hierojia on seurassamme jäsenissä myös joten olkaa heihin yhteydessä mikäli hierontaan tarvetta. Heiltä saa varmasti tietoa myös urheiluvammojen ehkäisyyn. Käykää tutustumassa heidän tarjontaansa ja olkaa yhteydessä/varatkaa aikaa.
www.vetreeolo.fi Mika Ahomäki
Kunnonhieronta Pasi Koskenvaara

Selkeästi kommenteissa oli havaittavissa myös, että tarvetta on harrastajille ja kilpailijoille. Harrastajille ja muiden lajien harrastajille toivottiin omia treenejä/omia ryhmiään. Kilparyhmä on kehitteillä ja kunhan ääriviivat saadaan selväksi niin asiasta tiedotetaan myös syksyllä lisää. Tarvittaessa voidaan järjestää eri lajien harrastajille täsmäkoulutuksia eri lajeihin. Itse esimerkiksi teen parhaillaan yhteistyötä nyrkkeilijöiden kanssa ja pidämme heille kuuden kerran täsmäkoulutuksen heittolajien maailman. Hyvää palautetta on tullut ja uusia treenitapoja molempien käyttöön.
My clubin käytöstä ja käyttämättömyydestä oli myös useita kommentteja. Järjestämme tämän pohjalta koulutuksen ensin valmentajille. Kun se on saatu kunnialla maaliin järjestämme samasta aiheesta koulutuksen vanhemmille ja urheilijoille. MyClub on ohjelma/appi jonka kautta viestitään treenit, osallistujat, poissaolot jne. Seuran jäsenrekisteri ja laskutus toimii myös MyClubin kautta kuin myös seuran kotisivut. Eli siis digitalisaatiota joka oikein käytettynä tehostaa viestintää, raportointia, laskutusta jne. sekä helpottaa vapaaehtoisten seuratyöntekijöiden töitä ja vapauttaa resursseja. Näin niitä päästään kohdentamaan paremmin esim. valmennukseen.
Haluttiin lisää yhteistyötä muiden seurojen kanssa. Seurojen välistä ottelua toivottiin Nopsan kanssa Porin herruudesta. Loistavia ajatuksia molemmat. Seurayhteistyötä tehdään koko ajan ja toki enemmän voidaan aina tehdä. Jokaisessa seurassa on pitkälti samat murheet esim. kisojen järjestelyjen suhteen kun toimitsijoita ei tahdo löytyä. Kun järjestetään isoja kisoja tulee seurayhteistyö tärkeään rooliin. Esimerkiksi tämän kesän omia juoksukisoja ei oltaisi pystytty järjestämään ilman yhteistyötä ja opastusta jota saatiin Noormarkun Nopsalta ajanottolaitteiden käytössä. Seuracupin osakilpailussa hiekkalaatikkoa hoidettiin yhteistyössä Porin Tarmon kanssa. Eli aina kun lähdettiin kisoihin niin kilpailijoiden lisäksi lähti sinne myös joukko toimitsijoita hoitamaan pituushypyn jotta kisat saatiin yhteistyössä satakunnan seurojen kanssa järjestettyä. Nyt kun Noormarkun Nopsa järjestää Porissa seuracupin finaalin olemme me taas heitä auttamassa kun emme superfinaaliin selvinneet. Viimeisimpiä yhteistyön tulos oli 13 vuotiaiden aluemestaruuskilpailut joita oli järjestämässä henkilöitä useista alueen seuroista. Lisäksi järjestettiin piiriottelut yhdessä Nopsan kanssa Noormarkussa. Vahva kiitos kaikille alueen seuroille. Ilman yhteistyötä moni asia jäisi tekemättä. Ja yhteistyötä saa ja pitää tehdä myös yli lajirajojen. Toki onhan siinä se pelko, että voidaan oppia jotain uutta. Vai tarkoittivatko kommentit seurojen yhdistämistä? Eipä olisi huono asia sekään.
Kilpailuita haluttiin lisää talvelle. Hyvänä ideana esim. yhden lajin kilpailuita iltaisin. Toivottiin myös vanhempien aktiivisempaa osallistumista kilpailuiden järjestämiseen. Loistava idea ja täysin toteutettavissa mikäli rajoituksia ei talvella karhuhalliin ole tulossa.
Hyvä kommentti oli myös, että seurakisoihin voisi pistää vielä kilpailuja myös nuoremmille ja urheilijoiden sisaruksille. Varmasti ihan toteutettavissa tämäkin. Seurakisat muutenkin loistava ympäristö oppia järjestämään kisoja ja toimimaan toimitsijana ilman isompia paineita. Voitaisiin kokeilla kaikenlaisia uusia juttuja turvallisessa oman seuran ympäristössä. Saataisiinko tähän muutama innokas vetäjä lisää ihan vaan viemään näitä seurakisoja läpi.

Urheilijoiden palkitsemisesta oli myös kommenttia. Muistakaa siis, että jos urheilija on edustanut seuraa, SM-kisoissa, pm-kisoissa tai seuracupissa saa hän aina seuran kauden päättäjäisissä palkinnon kauden päätteeksi. Nuoremmat urheilijat palkitaan myös seurakisoihin osallistumisesta. Tänä vuonna seura palkitsemistilaisuus pidettiin nyt vallitsevien olosuhteiden vuoksi Porin stadionilla. Lisäksi meillä on ollut monta vuotta käytössä stipendijärjestelmä jolla palkitaan urheilijoita menestyksestä.
Pyydettiin muistuttamaan myös meidän facebook kirppiksestä. Joten käykääpä katsomassa ryhmä ja liittykää jäseneksi. Jos nurkkiin on jäänyt roikkumaan vanhoja yleisurheilukamoja ja ette halua niitä pistää myyntiin vaan haluatte tehdä lahjoituksen seuralle niin yhteys allekirjoittaneeseen niin otamme ne myös innolla vastaan.
Pyydettiin myös muistuttamaan meidän seuran kotisivuista joista löytyy todella paljon tietoa. Toki saa ja pitää kysyä jos joku on epäselvää, mutta vilkaiskaa myös tuolta jos joku asia askarruttaa.
Olen ollut aistivinani hyvää positiivista pöhinää seurassa ja olemme saaneet koko ajan pienin askelin lisää ihmisiä kehittämään seuramme toimintaa erilaisiin tehtäviin. Lisää otetaan vastaan. Jatketaan tätä positiivista pöhinää.
Sain myös palautteen näistä höpinöistäni ja minulle ehdotettiin, että nimi pitäisi muuttaa joksikin toiseksi koska kuulemma teksti on enemmän asiapitoista kuin höpinää. No katsellaan josko nimi muuttuu. 😊
Ajatelma: Pitäisikö siirtyä kohti ammattimaisempaa toimintaa ja palkata työntekijä tekemään seuran kehitystyötä? Silläkin varjolla, että harrastusmaksut saattaisivat nousta? Vai jatketaanko harrastelua/puoliammattilaisuutta vapaaehtoisten avulla ja pidetään harrastuskulut alhaisina? Vai kenties hybridiä näistä molemmista?

Yhdessä me olemme seura

Kai Koski
Puheenjohtaja
Porin Yleisurheilu